Dyrlæge Esbjerg

Tandproblemer hos hund? – Opdag de diskrete tegn

Din hund kan have ondt i tænderne, uden at du aner det. Det kan ses lidt som en dumdristig tapperhed eller stædighed, som kun kan gøre ondt værre for hunden. Jo længere tid der går, jo mere råd skabes der i munden, jo mere tandsten dannes der, og jo mere smerte har hunden. Derfor er det din opgave som ejer, at være ekstra opmærksom på hundens opførsel, og bemærke, når hunden for eksempel lader sit yndlings tyggelegetøj ligge helt ensomt i hjørnet eller knurrer, når gæster vil klappe den på hovedet. Husk på, at hunden let kan synes glad som normalt, spise som normalt, og alligevel have tandsmerter. Er du i tvivl, er det bedre at kontakte dyrelægen en gang for meget end for lidt.

Her giver vi en guide til at opdage og forebygge tandproblemer, så din hund ikke skal gå og lide.
Vi giver dig også en introduktion til hundetandbørstning. Det kan virke som en stor udfordring for mange ejere, men handler i høj grad om tålmodighed og forsigtighed.

Bestil tid

Kontakt dyrlægerne og få gode råd 

Kontakt info

Ådelsparken 17, 6710 Esbjerg

75 15 90 60

Åbningstider

Man–Fre: 10 -17

Forebyg tandproblemer hos din hund

Tandsteen hos hunde

Vidste du, at over 80% af hunde over 2 år har tandsten? Derfor har de ømme tænder og tandkød, som kan forvolde meget smerte hos hunden. Tandsten dannes, når plak på tænderne ikke børstes væk, og blot får lov at blive siddende, så det ikke kan fjernes. Senere går tandsten ned i tandkødet og bliver til gingivitis. Heldigvis kan tandproblemer forebygges, med en god og jævnlig tandbørstning. 

Det kan være svært at vide, om der gemmer sig rådne tænder i tandsættet. Hunden gaber jo sjældent så vidt, at man kan se alle tænderne. Derfor er det langt bedre at forebygge end at vente på, at problemerne viser sig gennem hundens smerte.

Symptomer på tandproblemer

  • Hunden har en slem ånde
  • Der savles mere end normalt
  • Tyggelegetøjet bliver ikke leget med mere
  • Vil ikke røre ved tørfodder, men kun blødt mad
  • Hunden slikker sig meget om munden og smasker
  • Knurrer, når man vil klappe den på hovedet

Fif til den gode tandbørstning

Er din hund fra hvalp ikke vant til at åbne gabet for dig og lade dig komme til, kan tandbørstningen være vanskelig i starten. Det er dog besværet værd, og kræver blot sin tålmodighed. Er hunden over 2 år gammel, og har du ikke børstet hundens tænder før, er det en god ide at starte med en tandrensning. Det vil være smertefuldt for hunden, men vil forebygge fremtidige tandproblemer, forudsat at I begynder på tandbørstningen herefter. 

Gode råd fra dyrlægen

Hvad kan du gøre?

  1. Hundens tænder skal børstes med en særlig hundetandpasta, som ikke indeholder flour. Hunde tåler ikke flour i maven, og får desuden meget sjældent karies, så det er ikke nødvendigt.
    Følg disse trin for at få succes med tandbørstningen fra start:
  2. Ved hvalpe bør du vente til hundens tandskift er komplet, før du forsøger at børste – ellers får du måske aldrig lov at komme til hundens tænder igen.
  3. Er det første gang du børster hundens tænder, bør du gå meget langsomt frem. Start i det små og beløn med en godbid bagefter.
  4. Det er fint blot at starte ud med de to hjørnetænder og kindtænder i overmunden – de er de vigtigste at få børstet.Brug ekstra bløde hundebørstetandbørster i start. Det gør det nemmere og mere behageligt for hunden. Er det helt umuligt, kan du også bruge en “tandsok”, der binder plakken til sig. Det er et godt alternativt at begynde med, mens hunden stille og roligt vænner sig til at få børstet tænder. Brug ekstra bløde hundebørstetandbørster i start. Det gør det nemmere og mere behageligt for hunden.

5. Start med at løfte hundens læber. Gnub herefter ydersiden af tandkødet og tænderne med en finger eller fingertandbørste.

6. Når hunden har vænnet sig til at blive “børstet” med fingeren, kan du bruge hundetandbørsten til at børste de vigtigste tænder: hjørnetænderne og kindtænderne.Når hunden er komfortabel med det, kan du også begynde at bruge hundetandpasta.

Med disse tips er du godt på vej til helt at undgå, at hunden får tandproblemer, og kan hunde din hund glad og frisk. Vi ønsker jer god fornøjelse med hundetandbørstningen!

Skriv os en e-mail

info@sanimalcare.dk

Besøg vores klinik i Esbjerg

Ådalsparken 17, 6710 Esbjerg

Ring til dyrlægen

75 15 90 60

Facebook